top of page

Signalen herkennen

Het doel is je gedachten, gevoel en gedrag gezond op één lijn te krijgen. Precies zoals het bij jou past en voor jou werkt. Je lichaam kan dan een signaalfunctie krijgen. Het laat je weten wanneer je iets moeilijk vindt.

De kunst is die signalen te herkennen en er iets mee te doen. De steen die je al jaren op je maag voelt kan in het dagelijks leven telkens weer worden aangetikt, waardoor je volgens een bepaald patroon reageert. In de begeleiding leer je hoe je dat voorgoed kunt veranderen. Dat je een keuze hebt in hoe je reageert op bepaalde situaties. Het vergt moed om die verandering aan te gaan. Toch heb ik bij mezelf en inmiddels vele cliënten ervaren dat in ieder van ons een grote (veer)kracht schuilt

 

Bij de begeleiding gebruik ik elementen uit verschillende stromingen waarin ik een of meer opleidingen heb gevolgd. Een traject bevat niet alleen psychoanalyse of lichaamswerk, maar beide en meer, toegespitst op waar jij antwoorden voor zoekt. Het doel is dat je innerlijke rust en overzicht krijgt. Zodat je kunt gaan varen op je eigen innerlijke kompas.

 

De basis voor begeleiding

Om je een indruk te geven van mijn achtergrond als professional volgt hieronder een kort overzicht van stromingen waarin ik me al jarenlang verdiep. Voel je vrij me vragen te stellen als je meer wilt weten over de inhoud:

 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is gericht op persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. Mij fascineert met name de talige kant hiervan: wanneer ik cliënten voor het eerst ontmoet, weet ik niets van de inhoud hun verhaal. Toch blijkt vaak al na twee zinnen uit hun taalgebruik waar de kern van het probleem zit. NLP heeft me geleerd te letten op welke woorden iemand gebruikt om zijn of haar eigen verhaal te vertellen.

 

Ericksoniaanse hypnotherapie

Deze hypnotherapie-opleiding maakte me duidelijk dat er in je geest en lichaam veel onbewust aanwezig is waardoor je je laat sturen. Milton Erickson was een Amerikaanse hypnotherapeut. Een groot deel van de door hem ontwikkelde therapie is verweven in NLP. Ericksoniaans taalgebruik gaat over woorden geven aan wat zich in je onderbewuste afspeelt. Dat is wat ik in de begeleiding doe: aansluiten bij jouw thema’s door terug te geven wat jij zelf zegt en daar vragen over te stellen. In andere woorden: we werken met wat er al is.

 

Innerchild-therapie

Op basis van wat je als kind meemaakt vorm je verschillende overlevingsstrategieën die blijvend invloed hebben op je leven. Als die strategieën erop gericht zijn pijn en gekwetstheid te vermijden, kan dat je onbewust belemmeren, ook wanneer je eenmaal volwassen bent. We onderzoeken samen hoe je hier vanuit rust en overzicht mee kunt omgaan. Met als doel, los laten wat je niet meer nodig hebt en het leven te leiden waar je blij van wordt.

 

EMDR

De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is bedoeld voor mensen die na ingrijpende, schokkende ervaringen last houden van angst en/psychische klachten die hen belemmeren in het dagelijks leven. Een of meer EMDR- sessies kunnen onderdeel zijn van het traject.

 

Ja zeggen, terwijl je nee bedoelt

Herken je dat, dat je steeds weer ja zegt terwijl je nee bedoelt? Je hebt niet eens in de gaten dat het gebeurt. Totdat je er echt last van krijgt. Vervolgens geef je jezelf iedere keer weer op je kop. Je schaamt je, wordt er moe van. Altijd maar op de ander gericht zijn in je werk en in privé-situaties. Voor dit gedrag bestaat een woord: codependentie. Het betekent ongezond afhankelijk zijn in relaties, werk of privé. Dit patroon ontstaat vrijwel altijd vanuit goede bedoelingen en liefdevolle zorg. Tegelijkertijd maakt het je medeafhankelijk van het probleemgedrag van de ander.

Over hoe codependentie werkt en wat je kunt doen om je eigen gedrag te veranderen heb ik een e-book geschreven met als titel ‘Zeg jij ja, terwijl je nee bedoelt?’ Via de methode ‘Van leef naar liefde’ leid ik ook andere professionals op die mensen willen helpen bij het doorbreken van codependentie-patronen. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, stuur me gerust een mail.

marian verschuren

Seksualiteit in verbinding

Het woord seksualiteit roept nog steeds veel taboes op, terwijl ieder mens voortkomt uit seksuele energie. Hierin zit onze levenslust, het legt de basis voor ons menszijn. Heb je jezelf helemaal welkom gevoeld als jongen of meisje? Welke taboes spelen er en hoe kun je die doorbreken? Alles wat we meemaken zit in ons lijf opgeslagen en als iets te spannend is, kan het gevoel op slot gaan. Je kunt bepaalde dingen vermijden, omdat je onbewust ergens bang voor bent. Ik begeleid je op een veilige manier om die angst onder ogen te komen. Zodat je hem kunt loslaten. Als je dat eenmaal gedaan hebt en het lukt, kun je ermee blijven oefenen. Op die manier pak je gaandeweg weer de regie in je leven.

bottom of page